MAKING OF

SERVICII


Hide foto Dumbravita
making of 2010

Constructia hide-ului foto de la Dumbravita a fost o provocare pentru toti cei implicati in proiect. Mai intai de toate au inceput negocierile cu Doripesco, firma ce administreaza ferma piscicola si impreuna cu SOR (Societatea Ornitoligica Romana), situl Natura 2000. Am gasit deschiderea necesara, asa ca am trecut la pasul urmator... proiectul. Inginerul sef a fost Cristian Goga, care a intocmit schita si a facut calculele necesare. A urmat alegerea materialelor si alegerea locatiei.

 

Ideea unui hide fotografic nu este numai de a fotografia pasarile, in cazul nostru, dar si de a face observatii despre comportament, de a cunoaste si invata anumite aspecte ce te pot duce la un moment dat catre fotografii mai bune, catre surprinderea actiunii sau catre momente unice pe care numai natura ti le poate oferi. De toate acestea a trebuit sa tinem cont cand a fost vorba despre amplasare. Am ales o balta mai mica, pe care accesul pescarilor este interzis si care este strict protejata in cadrul rezervatiei. Dan Ionescu de la SOR, custodele rezervatiei, ne-a ajutat foarte mult in alegerea locului cu informatii pretioase. Aveam locatia, aveam proiectul si am inceput implementarea. Experienta mea fotografica a intervenit in acest moment, pentru a calcula directia luminii si distanta de la suprafata apei. Am ales sa concepem hide-ul pentru lumina de dimineata, mai ales ca in aceste momente ale zilei este mai usor sa te strecori in adapost neobservat ,folosindu-te de intuneric. Lumina cade astfel la rasaritul soarelui usor lateral pe vietuitoarele baltii. Al doilea aspect important este distanta de la suprafata apei, cu cat mai jos cu atat mai bine, mai ales pentru ca ne doream si ceva reflexii. O mare parte din lucrare se afla chiar la marginea baltii, stalpii din fata fiind chiar in apa, pentru a putea beneficia de acest aspect. Decuparea ferestrelor de fotografiere au avut si ele un rol important.

 

Materialele folosite au fost lemnul si stuful, care se integreaza perfect in aspectul zonei si nu strica aspectul general al baltii. Papura din jur a fost taiata doar in dreptul ferestrelor pentru integra si mai bine constructia in peisaj. Pentru ridicarea constructiei au fost necesare doua zile, o a treia fiind necesara pentru finisaje. Hide-ul este dotat cu o banca pentru amplasarea echipamentului, cu polite pentru diverse accesorii si cu plasa de camuflaj care sa acopere ferestrele.

 

Unul dintre cei mai importanti pasi a fost testarea. Constructia era gata asa ca intr-o dimineata ne-am trezit cu noaptea in cap sa mergem la fotografiat. Am intrat pe intuneric, insa ziua nu promitea foarte mult, fiind destul de innorat. Cu toate astea, am stat in compania catorva lisite, a unei perechi de carstei de balta, o pasare care in alte locatii este foarte greu de vazut, si a catorva pescarusi. Nu am facut imagini spectaculoase, insa am tras cateva concluzii importante. Urmatoarea tura avea sa aduca mai multa actiune. Nivelul apei din balta poate fi usor ridicat sau scazut in functie de necesitati, iar pentru ca voiam sa atragem pasarile in zona am scazut apa. Situatia s-a schimbat complet, iar in urmatoarea tura am avut ocazia sa avem in fata hide-ului egreta mica, starcul cenusiu, egreta mare si fluierarul de mlastina. Scaderea nivelului ape a ajutat pasarile sa ajunga mai usor la hrana. Una peste alta testul era complet asa ca am trecut la urmatorul pas.

 

Deoarece scopul nostru nu este de a deranja si cu atat mai putin de a distruge locurile naturale, trebuia intocmit un calendar de activitate in zona. Acest calendar cuprinde mai ales o componenta esentiala legata de scaderea apei in balta. Pentru a nu distruge ecosistemul aceste scaderi de apa vor fi facute doar in perioadele de migratie, primavara si toamna, cand pasarile prezente au nevoie de hrana. In celelalte perioade se vor fotografia alte specii care nu depind de aceste modificari.

 

Hide-ul de la Dumbravita aduce si o inovatie in peisajul fotografilor de natura din tara, fiind singurul de acest fel care va putea fi folosit de cei ce iubesc fotografia wildlife. Pentru ca acest tip de fotografie se face in general in grup restrans, hide-ul a fost conceput pentru patru persoane. Diferitele activitati desfasurate in zona vor fi activate pe www.photolife.ro la sectiunea de workshop-uri. Daca insa vreti sa mergeti la fotografiat in zona si nu neaparat sa va legati de un workshop anume, trebuie sa ne trimiteti un email sau sa ne dati un telefon pentru a putea discuta despre aceste aspecte. Deasemenea se pot organiza si workshopuri dedicate.

 

In final trebuie sa le multumesc celor implicati in constructia hide-ului, prietenului si colegului de breasla Cristian Goga, lui Dan Ionescu si colegilor lui de la SOR care ne-au ajutat la constructie, Bogdan si Septimiu, dar si celor de la Doripesco care ne-au gazduit.

 

Va las in compania catorva imagini ale hide-ului si va astept sa il incercati alaturi de noi.ALTE ARTICOLE

TESTIMONIAL

Diana Popescu
Natura in fotografie - intensiv BUC - curs foto

Despre intalnirea cu Dan Dinu in contextul primului curs Photolife la Bucuresti, Natura in fotografie, mi-ar fi greu sa vorbesc altfel decat la superlativ. Aveam deja experienta altor cursuri, workshop-uri si ture foto si inainte de inceperea acestui curs mi-am propus sa nu am prea multe asteptari care sa nu se realizeze la final. De la inceput insa, am remarcat sistemul de inregistrare on-line, rapid si usor, informatiile detaliate gasite pe site-ul Photolife si cele pe care Dan le-a oferit inainte de inceperea cursului. Numarul participantilor (putin peste 10) a fost ideal pentru a crea o echipa armonizata si pentru a oferi fiecaruia posibilitatea sa-si exprime parerea si sa i se acorde atentia necesara. Iar atunci cand vorbim de oameni animati de aceeasi pasiune insa diferiti in acelasi timp, calitatea, si nu numarul, face de cele mai multe ori diferenta intre un curs oarecare si unul minunat. Suportul de curs este foarte bine realizat, cu informatii amanuntite insa prezentate intr-o maniera simpla si usor de retinut. Am apreciat in mod deosebit studiile de caz bazate pe foarte multe fotografii din portofoliul lui Dan. Acelasi cadru in diverse situatii de iluminare, actiune, punct de statie, etc. fiecare discutat in detaliu astfel incat sa intelegem mai usor diferentele. Sunt aspecte relevante mai ales pentru partea de abordare a subiectului si cea de compozitie. Si daca tot am mentionat-o pe aceasta din urma, lectia de compozitie a fost pur si simplu... wow (si nu pentru ca sunt fata si ma intereseaza mai putin partea tehnica :-)) Sa mai mentionez ca toate materialele au fost puse la dispozitia cursantilor, ca ni s-au oferit pentru testare numeroase echipamente (aparate, chiar si FX, si obiective) si o curatare de senzor? Au fost 10 zile intense, nu doar pentru ca a fost un curs intensiv ci pentru ca a fost o experienta frumoasa, care ne-a imbogatit. Iti multumesc Dan pentru tot. Si mai ales pentru ca ne-ai invatat ca fotografiile minunate se fac cu pasiune, perseverenta si rabdare. Am descoperit lucruri noi despre fotografie, natura si nu numai, am interactionat cu oameni (de acum prieteni) interesanti si ne-am simtit bine. Iar pentru mine cred ca a fost doar prima intalnire cu Dan si Photolife. Prima dintr-un sir care sper sa fie foarte lung. Urmeaza photo tour-ul din Delta Dunarii pe care-l astept cu nerabdare cu atat mai mult cu cat voi revedea o mare parte dintre colegii de la acest curs.


PARTENERI

SUSTINEM