MAKING OF

SERVICII


Hide foto Dumbravita
making of 2010

Constructia hide-ului foto de la Dumbravita a fost o provocare pentru toti cei implicati in proiect. Mai intai de toate au inceput negocierile cu Doripesco, firma ce administreaza ferma piscicola si impreuna cu SOR (Societatea Ornitoligica Romana), situl Natura 2000. Am gasit deschiderea necesara, asa ca am trecut la pasul urmator... proiectul. Inginerul sef a fost Cristian Goga, care a intocmit schita si a facut calculele necesare. A urmat alegerea materialelor si alegerea locatiei.

 

Ideea unui hide fotografic nu este numai de a fotografia pasarile, in cazul nostru, dar si de a face observatii despre comportament, de a cunoaste si invata anumite aspecte ce te pot duce la un moment dat catre fotografii mai bune, catre surprinderea actiunii sau catre momente unice pe care numai natura ti le poate oferi. De toate acestea a trebuit sa tinem cont cand a fost vorba despre amplasare. Am ales o balta mai mica, pe care accesul pescarilor este interzis si care este strict protejata in cadrul rezervatiei. Dan Ionescu de la SOR, custodele rezervatiei, ne-a ajutat foarte mult in alegerea locului cu informatii pretioase. Aveam locatia, aveam proiectul si am inceput implementarea. Experienta mea fotografica a intervenit in acest moment, pentru a calcula directia luminii si distanta de la suprafata apei. Am ales sa concepem hide-ul pentru lumina de dimineata, mai ales ca in aceste momente ale zilei este mai usor sa te strecori in adapost neobservat ,folosindu-te de intuneric. Lumina cade astfel la rasaritul soarelui usor lateral pe vietuitoarele baltii. Al doilea aspect important este distanta de la suprafata apei, cu cat mai jos cu atat mai bine, mai ales pentru ca ne doream si ceva reflexii. O mare parte din lucrare se afla chiar la marginea baltii, stalpii din fata fiind chiar in apa, pentru a putea beneficia de acest aspect. Decuparea ferestrelor de fotografiere au avut si ele un rol important.

 

Materialele folosite au fost lemnul si stuful, care se integreaza perfect in aspectul zonei si nu strica aspectul general al baltii. Papura din jur a fost taiata doar in dreptul ferestrelor pentru integra si mai bine constructia in peisaj. Pentru ridicarea constructiei au fost necesare doua zile, o a treia fiind necesara pentru finisaje. Hide-ul este dotat cu o banca pentru amplasarea echipamentului, cu polite pentru diverse accesorii si cu plasa de camuflaj care sa acopere ferestrele.

 

Unul dintre cei mai importanti pasi a fost testarea. Constructia era gata asa ca intr-o dimineata ne-am trezit cu noaptea in cap sa mergem la fotografiat. Am intrat pe intuneric, insa ziua nu promitea foarte mult, fiind destul de innorat. Cu toate astea, am stat in compania catorva lisite, a unei perechi de carstei de balta, o pasare care in alte locatii este foarte greu de vazut, si a catorva pescarusi. Nu am facut imagini spectaculoase, insa am tras cateva concluzii importante. Urmatoarea tura avea sa aduca mai multa actiune. Nivelul apei din balta poate fi usor ridicat sau scazut in functie de necesitati, iar pentru ca voiam sa atragem pasarile in zona am scazut apa. Situatia s-a schimbat complet, iar in urmatoarea tura am avut ocazia sa avem in fata hide-ului egreta mica, starcul cenusiu, egreta mare si fluierarul de mlastina. Scaderea nivelului ape a ajutat pasarile sa ajunga mai usor la hrana. Una peste alta testul era complet asa ca am trecut la urmatorul pas.

 

Deoarece scopul nostru nu este de a deranja si cu atat mai putin de a distruge locurile naturale, trebuia intocmit un calendar de activitate in zona. Acest calendar cuprinde mai ales o componenta esentiala legata de scaderea apei in balta. Pentru a nu distruge ecosistemul aceste scaderi de apa vor fi facute doar in perioadele de migratie, primavara si toamna, cand pasarile prezente au nevoie de hrana. In celelalte perioade se vor fotografia alte specii care nu depind de aceste modificari.

 

Hide-ul de la Dumbravita aduce si o inovatie in peisajul fotografilor de natura din tara, fiind singurul de acest fel care va putea fi folosit de cei ce iubesc fotografia wildlife. Pentru ca acest tip de fotografie se face in general in grup restrans, hide-ul a fost conceput pentru patru persoane. Diferitele activitati desfasurate in zona vor fi activate pe www.photolife.ro la sectiunea de workshop-uri. Daca insa vreti sa mergeti la fotografiat in zona si nu neaparat sa va legati de un workshop anume, trebuie sa ne trimiteti un email sau sa ne dati un telefon pentru a putea discuta despre aceste aspecte. Deasemenea se pot organiza si workshopuri dedicate.

 

In final trebuie sa le multumesc celor implicati in constructia hide-ului, prietenului si colegului de breasla Cristian Goga, lui Dan Ionescu si colegilor lui de la SOR care ne-au ajutat la constructie, Bogdan si Septimiu, dar si celor de la Doripesco care ne-au gazduit.

 

Va las in compania catorva imagini ale hide-ului si va astept sa il incercati alaturi de noi.ALTE ARTICOLE

TESTIMONIAL

Diana Popescu
Cetati medievale OLD - workshop foto

Cateva zile de la finalizarea cursului „Natura in fotografie” sustinut la Bucuresti si cele 5 luni pana la urmatoarea intalnire, photo tour-ul din Delta Dunarii la care ma inscrisesem, pareau deja extrem de lungi. Asa ca workshop-ul Cetati Medievale nu putea fi decat oportunitatea ideala de a pune in practica multe dintre cunostintele acumulate, de a re/intalni prieteni si de a vedea o zona cunoscuta insa de data aceasta prin intermediul aparatului de fotografiat. Nu o sa punctez mult detaliile organizatorice doar pentru ca, asa cum stiam deja, si de aceasta data Dan a excelat in pregatirea acestui workshop, furnizand din timp informatii despre program, cazare, masa, transport, echipamentul necesar. Tot ceea ce ar fi contribuit ca aceasta noua experienta sa fie deosebita, nu a fost uitat. As remarca insa lucrurile noi pe care le-am aflat si experimentat cu aceasta ocazie. In primul rand la Photolife am inteles pentru prima oara diferenta dintre workshop si photo tour. Iar acest workshop a imbinat perfect partea educativa, prin prizma seminarului teoretic care ne-a ajutat sa intelegem modurile de abordare ale elementelor arhitectonice, peisajelor rurale si oamenilor, cu oportunitatea de a le exersa intr-o minunata regiune care ne-a pus la incercare dorinta de a face mult mai mult decat niste fotografii interesante. Asa cum se intampla de obicei, fiecare participant are propriile motive si asteptari atunci cand participa la un workshop. Insa pe langa programul stabilit, Dan a stiut sa ne asculte dorintele si sa ajusteze temele abordate pentru a veni in intampinarea acestor elemente de interes. A stiut sa ne inspire nu numai pasiunea si cunostintele sale despre locurile pe care le vizitam si fotografiam dar si sa faca in asa fel ca, odata cu trecerea timpului, grupul sa se armonizeze atat de bine incat dupa cateva ore paream deja prieteni de o viata. Si chiar daca discutiile aprinse se terminau tarziu in noapte, aproape ca abia asteptam ca ceasul sa sune la ora 5.30 pentru a incepe o noua zi. Si evident nu a ezitat sa ne si admonesteze atunci cand entuziasmul de a arata imediat pritenilor de acasa fotografiile facute ne mai distragea putin atentia. Insa ceea ce a fost deosebit de important este faptul ca am primit feedback pe parcurs si sugestii de imbunatatire a unor cadre la care noi nici nu ne gandisem, creandu-ne oportunitati ideale pentru a scoate maxim din orice situatie intalnita. Iar sesiunea de review de la final a fost incununarea acestor zile minunate. Fara sa mai spun ca, atunci cand noi credeam ca fotografiasem tot ce era mai interesant, Dan a reusit sa ne uimeasca din nou atunci cand ne-a aratat fotografiile lui. Reflectand acum asupra acestui workshop concluzia nu poate fi decat una: sentimentul cu care ramasesem la terminarea cursului de la Bucuresti nu a fost o pura intamplare. Acest workshop a fost completarea minunata a experientei cu Photolife. Insa pana la photo tour-ul din Delta Dunarii mai sunt 3 luni... mult prea lungi.


PARTENERI

SUSTINEM